Ekotrofelija Srbija 2023 Najava

Najava 11. nacionalnog takmičenja studentskih timova u kreiranju ekoinovativnih prehrambenih proizvoda

 

EKOTROFELIJA SRBIJA 2023

 

Nakon uspešno organizovanih prethodnih deset nacionalnih takmičenja EKOTROFELIJA SRBIJA, održanih u Beogradu i Novom Sadu, velikog broja studentskih timova koji su uzeli učešće, kao i veoma uspešnog plasmana naših predstavnika na evropskim takmičenjima, Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije (u daljem tekstu Udruženje) organizuje ove godine11.nacionalno takmičenje EKOTROFELIJA SRBIJA 2023. Nacionalno takmičenje timova sastavljenih od studenata osnovnih i/ili master studija univerziteta ili akademija u Republici Srbiji u kreiranju EKOINOVATIVNIH PREHRAMBENIH PROIZVODA će biti održano 9.juna2023. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd, Veljka Dugoševića 54.

Pokrovitelj ovogodišnjeg takmičenja jeMinistarstvo prosvete Republike Srbije i EcoTrophelia Europe organizacija (www.ecotrophelia.eu ), a nacionalno takmičenje će bitiorganizovano u saradnji Udruženja sa kompanijama Desing i Dr. Oetker, Naučno-tehnološkim parkom Beograd, Case Study klubom i Centrom za promociju nauke.

Samo takmičenje je pokrenuto u Francuskoj, gde ima već dugu tradiciju, a poslednjih deset godina se održava i evropska smotra na kojoj se takmiče najbolji timovi iz različitih država. Iza cele ideje stoji promovisanje studentske inovativnosti, kreativnosti i preduzetničkog duha, stvaranje novih ekoinovativnih proizvoda baziranih na studentskim idejama i njihov plasman na nacionalnim i evropskom tržištu. Takmičenje podrazumeva pripremu i prezentaciju prehrambenog proizvoda koji zadovoljava sledeće kriterijume:

 • Da je namenjen ishrani ljudi;
 • Da je finalizovan do te mere da je spreman za maloprodajnu distribuciju i/ili za distribuciju restoranima i/ili generalno ugostiteljstvu;
 • Da je inovativan u jednom ili više pogleda u odnosu na slične proizvode na tržištu. Sama inovacija se može odnositi na idejno rešenje i/ili tehnološki aspekt i/ili formulaciju i/ili pakovanje proizvoda i sl.;
 • Da je u osmišljavanju, pripremi i/ili proizvodnji primenjen ekološki pristup koji se odnosi na primenjene sirovine (npr. organsko poreklo, smanjeno emitovanje štetnih gasova) i/ili ambalažu (npr. recikliranu) i/ili proizvodni proces (npr. ušteda energije, iskorišćenje otpadnih voda) i/ili logistički aspekt (npr. nove usluge, kraće linije distribucije) u cilju očuvanja životne sredine od strane potencijalne kompanije koja bi proizvodila dati prehrambeni proizvod;
 • Da se izdvaja po svojim organoleptičkim, nutritivnim i drugim svojstvima;
 • Da može da se proizvodi u industrijskim uslovima u skladu sa priloženom dokumentacijom (sastojci, proizvodni proces, cena koštanja, investicija, …);
 • Da je u skladu sa važećim zakonskim propisima (sastojci, sadržaj aditiva, ambalaža, deklarisanje, i sl.);
 • Da je komercijalno isplativ (uravnotežen odnos ponude i tražnje, marketinški plan, ambalaža, logistika, …);
 • Da je rezultat timskog rada.

Studentski timovi mogu imati najmanje dva, a maksimum deset članova. Odluku o pobednicima takmičenja doneće nacionalni žiri. Pobednik nacionalnog takmičenja dobija mogućnost da kao predstavnik Srbije uzme učešće na evropskoj smotri najboljih timova, koja će ove godine biti održana u Kelnu, Nemačka, od 7. do 11. oktobra, u okviru sajma ANUGA.

Pozivaju se svi zainteresovani timovi da pošalju prijave na ekotrofelijasrbija@gmail.com najkasnije do 1. Aprila 2023. godine. Prijava studentskih timova omogućava prisustvo radionicama koje će Udruženje organizovati u saradnji sa partnerskim organizacijama. Potpunu finalnu dokumentaciju o razvijenom ekoinovativnom proizvodu potrebno je poslati do 15. maja 2023. godine. Nacionalno takmičenje će biti održano 9. juna 2023. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd. Cve dodatne informacije koje se tiču takmičenja biće blagovremeno objavljene na zvaničnoj FB stranici, kao i na sajtu Udruženja www.upts.org.rs . Ukoliko imate pitanja možete nas uvek kontaktirati putem elektronske pošte na ekotrofelijasrbija@gmail.com .

Naredni Infodan biće održan 13. marta 2023. godine, u online formatu preko Zoom platforme na ovom linku. Link će biti dostupan do samog događaja bez potrebe prethodne registracije. Ukoliko želite da dobijate informacije o našim daljim aktivnostima Vaše podatke (ime, prezime, fakultet i univerzitet, nivo studija i Vašu e-mail adresu)pošaljite na ekotrofelijasrbija@gmail.com .

POTREBNA DOKUMENTACIJA za prijavu tima za takmičenje

rok 1. april 2023.–obrasci za prijavu dostupni su na sajtu Udruženja

 1. Naziv i tip proizvoda.
 2. Navesti imena svih članova tima i institucija iz kojih dolaze, kao i nivo studija.
 3. Navesti ime vođe tima koji će preuzeti ulogu “menadžera projekta”. Ovo će biti kontakt osoba. Prisustvo vođe tima je obavezno na takmičenju.
 4. Priložiti kratko pismo onamerama. Ovim dokumentom se potvrđuje posvećenost projektu i mora biti potpisan od strane svih članova tima.

POTPUNA DOKUMENTACIJA

rok 15. maj 2023. – šablon za pripremu finalne dokumentacije dostupanje na sajtu Udruženja

Prezentacija proizvoda

 1. NASLOV: naziv projekta i ime tima moraju biti jasno vidljivi na naslovnoj strani.
 2. OBIM: Dokument je ograničen na maksimum 20 strana, uključujući i tehnoekonomsku analizu, biznis plan, rezime projekta i ilustraciju proizvoda. Sa strukturom dokumenta će timovi koji se takmiče naknadno biti upoznati. Ukoliko je potrebno, različiti prilozi i dodaci mogu imati obim od dodatnih 10 stranica (A4). Minimalno dozvoljena veličina fonta za slova u dokumentu je 11.
 3. REZIME PROJEKTA: jedna stranica gde se opisuje po čemu se proizvod izdvaja ili je inovativan u odnosu na postojeće proizvode, kao i osnovni elementi za industrijsko partnerstvo/proizvodnju, ako postoji mogućnost.
 4. ILUSTRACIJA PROIZVODA.

Opis proizvoda

Opisati projekat u nekoliko reči: 100 karaktera (uključujući razmake i interpunkcijske znake). Obratite pažnju! Ovaj opis je veoma važan jer će biti uključen u sve komunikacije sa medijima, u internet prezentacije, štampane brošure i dr.

Komercijalna prezentacija projekta

 1. Potrebno je da bude napisana na srpskom jeziku.
 2. Ne koristite više od 1500 karaktera (uključujući razmak i interpunkcijske znake).
 3. Potencijalni potrošač koji ne poznaje projekat mora biti u stanju da brzo i lako razume šta je vaš proizvod i kako da ga kategorizuje (predjelo, obrok, dezert…). Ne ustručavajte se da navedete glavne sastojke. Opišite izgled, oblik i pozicije različitih sastojaka, boju itd. Uključite detalje senzorskih karakteristika. Ukažite na nutritivne vrednosti. Predstavite metode za pakovanje, rok trajanja, pripremu i distribuciju. Razmislite o marketinškom pozicioniranju proizvoda. Odredite koliko je proizvod inovativan.
 4. Budite precizni u upotrebi termina i jezika.

Fotografije

 1. Pošaljite fotografiju proizvoda (visoke rezolucije, JPEG format 2560×1600).
 2. Poželjno je da se vidi proizvod i njegova ambalaža.

NACIONALNO TAKMIČENjE (9. jun 2023.):

 1. Potrebno je pripremiti prezentaciju u ppt formatu.
 2. Uvežbati prezentaciju tako da traje 10 do 15 minuta.
 3. Pripremiti se za pitanja članova Žirija (dodatnih 15 minuta nakon prezentacije).
 4. Pripremiti i upakovati proizvod i doneti na takmičenje. Proizvod od strane članova tima treba da bude serviran članovima Žirija pre početka prezentacije.

 

Srdačan pozdrav,

Ispred Organizacionog odbora nacionalnog takmičenja,

Prof. dr Viktor Nedović

Predsednik Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije (UPTS/SAFT)

 

Template dokumentacija 2023 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *