Ekotrofelija Srbija 2021

DEVETO NACIONALNO TAKMIČENJE – ECOTROPHELIA SRBIJA 2021

 

25. juna 2021. godine u Naučno-tehnološkom parku Beograd održano je deveto nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Srbija 2021.

Učestvovalo je sedam timova studenata, u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije.

Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe koje će biti održano 10. i 11. oktobra 2021. godine u Kelnu, Nemačka u okviru sajma Anuga.

Prvo mesto osvojio je tim Icebiotic team sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „Ice Biotic“ koji predstavlja funkcionalni sladoledni dezert na bazi kozjeg mleka obogaćen inulinom i probiotskim kulturama. Drugo mesto osvojio je tim Ice team sa Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom ,,EcoFreeze“ koji je osvežavajući sladoled na bazi herbalne i voćne prašine koja predstavlja sekundarni proizvod iz industrije filter čaja. Treće mesto podelili su timovi Be free sa Univerziteta u Nišu i proizvodom ,,Cookie free“ koji predstavlja ručno pravljeni vegan kolač bez glutena, šećera i aditiva sa dodatkom tropa jabuke i tim Džigzi sa Akademije strukovnih studija Beograd sa istoimenim proizvodom koji predstavlja čips od juneće jetre u više ukusa. Ove godine, odlukom žirija i uz ekskluzivnu podršku kompanije Desing Taste Center, dodeljena je i specijalna nagrada za veštine komunikacije koja je pripala timu Okarina sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa istoimenim proizvodom koji predstavlja eko-@inovativni bezglutenski hleb bogat vlaknima, izvor proteina, bez šećera i sadrži soju. Takmičenje se organizuje u sklopu sprovođenja Strategije pametne specijalizacije Republike Srbije (4S) čiji je jedan od prioriteta Hrana za budućnost, pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja i Ministarstva poljoprivrede, šumarstva i vodoprivrede, kao i uz višegodišnju podršku USAID-ovog Projekta za konkurentnu privredu, Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP), Naučno – tehnološkog parka Beograd, Centra za promociju nauke, kao i uz trening i edukativnu podršku i partnerstvo sa Case Study Club-om Fakulteta organizacionih nauka, kako bi se podstaklo preduzetništvo među studentima i pomogao plasman inovativnih proizvoda na domaćem i međunarodnom tržištu.

Veliko hvala USAID Projektu za konkurentnu privredu, koji je aktivno podržao i popularizovao učestvovanje mladih na nacionalnim i evropskim takmičenju Ecotrophila Europe.

Veliko hvala i Programu Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP) i Naučno-tehnološkom Parku Beograd koji su svojom podrškom omogućili održavanje takmičenja. Veliko hvala članovima žirija.

Leave a Reply

Your email address will not be published.