Ekotrofelija Srbija 2019

SEDMO NACIONALNO TAKMIČENJE – ECOTROPHELIA SRBIJA 2019

Sedmo nacionalno takmičenje – Ecotrophelia Srbija 2019 održano je 7. juna 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije uz podršku USAID Projekta za konkurentnu privredu i Programa Ujedinjenih nacija za razvoj (UNDP). Devet izvanrednih studentskih timova sa tri Univerziteta u Srbiji predstavilo je svoje eko-inovativne proizvode. Pobedu je odneo tim Candy Moo sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu i predstaviće svoj proizvod na evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe 6. i 7. oktobra 2019. godine u okviru jednog od najvećih internacionalnih sajmova hrane, ANUGA u Kelnu.

  1. juna 2019. godine u Naučno-tehnološkom parku u Beogradu održano je sedmo nacionalno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda u kontekstu cirkularne ekonomije – Ecotrophelia Srbija 2019.

Nove prehrambene proizvode razvijene kroz inovativan i ekološki pristup predstavili su timovi sa tri Univerziteta: tim Želastičari sa proizvodom “Melinero”, tim SoPro-Makers sa proizvodom “SoPro-Shake”, tim CandyMoo sa proizvodom “MoCaMela“ i tim ArtoMeat sa proizvodom “Pumpkin rollers“ koje većim delom čine studenti sa Poljoprivrednog fakulteta, Univerziteta u Beogradu; tim SoYummy sa proizvodom “SoYummy“ sa Tehnološko-metalurškog fakulteta, Univerziteta u Beogradu, tim Easy for Busy, sa proizvodom “Easy for Busy”, koji čine studenti sa Univerziteta u Nišu; kao i tim TeamHealth, sa proizvodom “Snack”, tim Youth Xtractteam sa proizvodom “E.Complete“ i tim SuperCritical Group sa proizvodom “SauSageX“ sa Tehnološkog fakulteta, Univerziteta u Novom Sadu.

Prvo mesto osvojio je tim CandyMoo sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „MoCaMela“ koji predstavlja slatki sveži sir parenog testa sa dodatkom meda i melase specifičnog izgleda i ukusa. Drugo mesto osvojio je tim SoPro-Makers sa Poljoprivrednog fakulteta Univerziteta u Beogradu, sa proizvodom „SoPro-Shake“ koji predstavlja praškasti proizvod namenjen za pripremu proteinskog napitka na bazi sojinog mleka sa dodatkom probiotskih bakterija. Treće mesto osvojili su: tim TeamHealth sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom „Snack“ koji predstavlja zdravu užinu u formi kaše za decu, tim SuperCritical Group sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Novom Sadu, sa proizvodom „SauSageX“ koji predstavlja fermentisanu suvu kobasicu sa dodatkom superkritičnog ekstrakta sporednog proizvoda žalfije i sa redukovanim sadržajem nitrita i tim Easy for Busy sa Tehnološkog fakulteta Univerziteta u Nišu, sa proizvodom „Easy for Busy“ koji predstavlja instant ovsenu kašu sa dodatkom probiotske kulture i aromatičnog bilja.

Pobednički tim učestvovaće na evropskom takmičenju Ecotrophelia Europe 6. i 7. oktobra 2019. godine u okviru jednog od najvećih internacionalnih sajmova hrane, ANUGA u Kelnu.

Veliko hvala USAID Projektu za konkurentnu privredu, koji je aktivno podržao i popularizovao učestvovanje mladih na nacionalnim i evropskim takmičenju Ecotrophelia Europe.

Veliko hvala i Programu Ujedninjenih nacija za razvoj (UNDP) i Naučno-tehnološkom Parku Beograd koji su svojom podrškom omogućili održavanje takmičenja. Veliko hvala članovima žirija.

 

 

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *