Ekotrofelija Evropa 2022

Ekotrofelija Evropa 2022

TIM IZ SRBIJE POBEDIO NA EVROPSKOM STUDENTSKOM TAKMIČENJU ZA NAJEKOINOVATIVNIJI PREHRAMBENI PROIZVOD

ECOTROPHELIA EUROPE 2022

 

Pariz – 16 i 17. oktobra 2022. godine u okviru najvećeg evropskog sajma hrane SIAL Pariz održano je međunarodno studentsko takmičenje u kreiranju eko-inovativnih prehrambenih proizvoda – Ecotrophelia Europe 2022. Učestvovalo je 15 evropskih studentskih timova ispred poznatih evropskih univerziteta iz najrazvijenijih evropskih država, predstavljajući međunarodnom žiriju svoje inovacije. Među njima je bio i najbolji tim iz Srbije izabran 24. juna na nacionalnom takmičenju Ekotrofelija Srbija 2022 održanom u organizaciji Udruženja prehrambenih tehnologa Srbije i pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvete, nauke i tehnološkog razvoja.

Studentski timovi iz Srbije tradicionalno učestvuju desetu godinu za redom na ovom takmičenju. Do sada su imali zapažene rezultate, ali ne i osvajanje neke od prestižnih nagrada. Ove godine je naš tim bio ubedljivo najbolji, postigao istorijski uspeh i promovisao našu zemlju kao inovacionu destinaciju u oblasti hrane.

Ovogodišnji laureat je studentski tim Rooftop sa Akademije strukovnih studija Beograd, odsek Visoka hotelijerska škola sa proizvodom „Beetscuits“, koji predstavlja organski ekstrudirani snek proizvod od bezglutenskih žitarica i tropa cvekle.

Tim su činili Anastasija Spasojević, Magdalena Sekulić, Nina Sinđelić i Stefan Terek, a inicijalnu ideju za proizvod su realizovali pod mentorstvom dr Ane Kalušević. Udruženje prehrambenih tehnologa Srbije je obezbedilo snažnu podršku i pomoć za studentski tim kroz partnerstvo sa različitim institucijama, kompanijama i institutima (Dr. Oetker, NTP Beograd, Centar za promociju nauke, USAID projekat za konkurentnu privredu, Desing, Gold, ES Komerc, Executive group, Ekopak, Grafos, Institut za higijenu i tehnologiju mesa, Case Study Club, hoteli Radisson Collection Old Mill i Crowne Plaza).

Leave a Reply

Your email address will not be published.